Életbe lépett a vörös kód – A társadalom számára is figyelemfelhívó az üzenet

Minden bajba jutottat befogadnak a szociális intézmények, miután életbe lépett a vörös kód. A Belügyminisztérium szerda este nyolc óráig rendelte el az intézkedést a következő napokban kitartó hőség miatt. A nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat intézményi keretek között nyújt a hajléktalanoknak segítséget, a Periféria Egyesület pedig a diszpécserszolgáltatás feladatait látja el.

Vízzel kínálják a bajba jutottakat és az utcán élőket itt, a Rákóczi utcán, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményében. A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a „vörös kód”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – ezt a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára jelentette be a hétvégén.

Folyamatos a segítségnyújtás

Mi folyamatosan nyitva vagyunk, folyamatosan biztosítunk ellátást a hozzánk fordulóknak, ez inkább a többi intézménynek jelent különleges helyzetet. Mi, amiben ilyenkor tudunk még segíteni, az az, hogy helyezünk ki műanyag poharakat, hogy tudjanak vizet inni, miután nekik azért nincsenek saját eszközeik, az étkeztetéshez poharat alapból nem kell biztosítanunk, de ilyenkor azért szoktunk, hogy ha bejön valaki, akkor tudjon inni. Tavaly volt egy beruházásunk, amiből felszereltük az épületeinket légkondicionáló berendezésekkel, hogy kicsit tudjuk hűteni az intézményben a levegőt, hogy legalább itt tudjanak hűsölni” – nyilatkozta Nagy Judit, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezető-helyettese.

A nyíregyházi utcákon élő hajléktalanok a Periféria Egyesület segítségére is számíthatnak. Ők üzemeltetik a diszpécserszolgálatot is, amit bárki felhívhat, ha bajba jutott embert lát, a vörös kód idején is. Ők azok, akik folyamatosan járják a várost és ahol bajba jutottat látnak, segítenek, vizet osztanak a hajléktalanoknak a nyári hőségben, miután a hőségriadó idején még estére sem hűl le igazán a levegő. A két intézmény között folyamatos a kapcsolat. A vörös kód egyébként a társadalom számára is egy figyelemfelhívás, hogy senkit ne hagyjunk magára, segítsünk a bajba jutottakon.

Egészségügyi centrum

A Tokaji úton egy egészségügyi centrumot is kialakítottak a hajléktalanok számára, egy tavalyelőtti beruházásnak köszönhetően már 24 órás orvosi ügyeletet biztosítanak számukra, ahol különböző vizsgálatokon vehetnek részt, de a szakemberek beállítják akár a gyógyszereiket is. Eddig problémát okozott, hogy a hajléktalanok az orvosi ellátást követően nem tudtak hol lábadozni, ennek megoldására kialakítottak egy többágyas pihenőt is.